
Paskaita/diskusija „Beigeliai ir įdaryta žuvis“: žydų virtuvė ir kaip ją suvokia ne žydai“
Šiame susitikime mūsų lauks pažintis su (ne)pažįstama žydų virtuve ir paplitusiais stereotipais apie Aškenazių* virtuvę, maisto ruošimo ypatumus, žydų valgymo tradicijas ir papročius. Gal nuskambės neįprastai, bet stereotipai maisto ruošimo, vartojimo atžvilgiu pakankamai taikliai atskleidžia etninius ir religinius prietarus ir yra svarbi, charakteringa, mūsų artimų kaimynų žydų, įvaizdžio dalis ne žydų gyventojų akyse.
Virtuvė bei maisto gaminimas tradiciškai buvo ir yra suvokiamas kaip „moteriškas užsiėmimas“. Dr. Svetlana Pogodina, remiantis medžiaga, surinkta etnografinių ekspedicijų metu, papasakos kaip toks stereotipinis suvokimas visuomenėje, neretai, konstruoja ir stereotipinį moters žydės įvaizdį.
*Aškenaziai – Vakarų, Rytų ir Vidurio Europoje pirmojo tūkstantmečio pabaigoje susiformavusi etnokultūrinė žydų bendruomenė, išsiskirianti istoriškai susiformavusiais papročiais, liturginiais ypatumais. Lietuvos žydai arba litvakai – teritorinis-lingvistinis Europos žydų, vadinamųjų aškenaziais, pogrupis.
Paskaita bus verčiama į lietuvių kalbą.
Doc. dr. Svetlana Pogodina yra Latvijos universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto Rusų ir Slavistikos katedros docentė, Latvijos universiteto Judaikos studijų centro projektų vadovė.
