Kultūros uostasKultūros uostasKultūros uostasKultūros uostas
  • Renginiai Klaipėdoje
  • SIMONO DACHO METAI
  • Kontaktai

Žinia apie vaikų kulinarijos studiją sklinda iš lūpų į lūpas: norinčių mokytis tik daugėja

    Pagrindinis Naujienos Žinia apie vaikų kulinarijos studiją sklinda iš lūpų į lūpas: norinčių mokytis tik daugėja
    ToliauAtgal

    Žinia apie vaikų kulinarijos studiją sklinda iš lūpų į lūpas: norinčių mokytis tik daugėja

    By Dalia | Naujienos | Comments are Closed | 9 gruodžio, 2025 | 0

    Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro „Aušros“ ugdymo skyriaus kulinarijos ir konditerijos studija – kūrybiška erdvė 6–19 metų vaikams, kur vadovė Laima Šalkauskienė moko gaminti kasdienius ir šventinius patiekalus, tyrinėti skonius, lavinti kūrybiškumą bei komandinius įgūdžius.

    Studijoje vaikai susipažįsta su konditerijos technologijomis, dekoravimo principais, ragauja skirtingų pasaulio virtuvių ir Lietuvos regionų patiekalus, mokosi sąmoningo požiūrio į maistą ir tvarumo. Nemažai jaunųjų kulinarų prisijungia išgirdę draugų rekomendacijas, nes žinia apie studiją sklinda iš lūpų į lūpas.

    Štai ką apie savo darbą, vaikų kūrybiškumą ir kulinarijos magiją pasakoja Laima Šalkauskienė.

     

    Kaip Jūs pati atradote savo kelią į kulinarijos ir konditerijos pasaulį?

    Tikriausiai dar tada, kai mano močiutė išmokė mane sukti kastinį. Tai buvo gal prieš 25 metus.

    Iš tikrųjų konditerija pradėjau labiau domėtis prieš šešerius metus. Tuo metu išvykau gyventi į Suomiją ir turėjau nemažai laisvo laiko. Ilgėjausi lietuviškų skonių, pyragų, bandelių, nors visiškai nesu smaližė. Kartą visa šeima buvome pakviesti į viešą renginį, iškepiau Zacherio šokoladinį pyragą, ir nuo tada prasidėjo mano eksperimentai konditerijoje.

    Tai mano pomėgis, aistra ir begalinis smalsumas kaskart bandyti įvairiausių virtuvių patiekalus. Beje, turėjau progą mokytis suomiškos duonos kepimo su raugu, kareliškų pyragėlių, įvairiausių suomiškų pyragų, ruošti tradicinį suomišką vaišių stalą Kalėdoms, Velykoms.

    Man patinka istorija, tradicinės šalies regionų virtuvės, domiuosi kulinarijos kultūra, kitų šalių virtuvėmis. Kelionėse būtinai aplankau tradicinį tos šalies restoraną. Vertinu autentiškumą patiekaluose ir domiuosi patiekalų istorija.

     

    Kada pradėjote dirbti su vaikais ir jaunimu, ir kodėl pasirinkote darbą jaunimo centre?

    Mano pedagoginis darbas prasidėjo dar 2000 metais. Net 19 metų išdirbau anglų kalbos mokytoja ir Erasmus+ projektų koordinatore Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gimnazijoje. Ten palikau dalį savo širdies.

    Susiklosčius gyvenimiškoms aplinkybėms teko emigruoti į Suomiją. Ten taip pat dirbau mokytojo asistente, projektų koordinatore, su vaikais ir suaugusiais. Baigiau plataus profilio turizmo vadybos kursus. Gilinau žinias ir įgijau man neįkainojamos patirties autentiškame, istoriniame, suomiškas tradicijas ir kultūrą puoselėjančiame „Langin Kauppahuone” restorane, organizavau suomiškų tradicinių patiekalų gaminimo edukacijas imigrantams, pristačiau lietuvišką virtuvę regioniniame pasaulio šalių virtuvių mugėje.

    Bet širdis traukė į Lietuvą, grįžau į mylimą Klaipėdą. Pradėjau ieškoti darbo švietimo srityje, radau Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro darbo skelbimą ir nusiunčiau paraišką – tiesiog taip paprastai. Centre vedu anglų kalbos užsiėmimus 5–10 metų vaikams ir dirbu kulinarijos–konditerijos studijoje. Taip atsirado puiki galimybė dalintis savo anglų kalbos žiniomis ir pomėgiu kulinarijai su jaunimu – tuo ir gyvenu.

     

    Ar kulinarija gali ugdyti vaikų kūrybiškumą, atsakomybę ir net verslumo įgūdžius?

    Be abejo. Mano ugdytiniai galėtų patvirtinti, kad neretai jiems primenu: „Būkit kūrybiški.“ Atsakomybės ugdymas taip pat neatsiejamas, kai tenka dirbti grupėje: susitarti, pasidalinti užduotis, galiausiai išmokti susitvarkyti darbo vietą, išplauti indus.

    Visai neseniai organizavome Pyragų dienos akciją, o surinktas aukas skyrėme „SOS Vaikų kaimai“ organizacijai. Tokie renginiai ugdo vaikų empatiją, atjautą ir nuoširdumą. Taip pat planuoju užsiėmimų, susijusių su verslumo įgūdžių ugdymu.

    Man labai aktuali sveikos gyvensenos, maisto tvarumo ir nešvaistymo tema — to paties siekiame ir studijoje: laikomės principo nešvaistyti ir vartoti ar naudoti produktus saikingai bei taupiai.

    Kulinarijos–konditerijos studija nėra apie tikslą – tai apie procesą ir bendrystę. Manau, kad maisto kultūra vienija bendraminčius ir suteikia progą pažinti kulinarijos istoriją, papročius ir tradicijas.

     

    Ar lengva sudominti vaikus ir jaunimą maisto gaminimu?

    Kalbėjau su vaikais, kodėl jie pasirinko būtent kulinarijos–konditerijos studiją. Atsakymai buvo įvairiausi. Viena mergina sakė, kad jau nuo vasaros ieškojo, kuo galėtų užsiimti laisvalaikiu, išbandyti kažką naujo. Kitos mergaitės dažnai gamina su mama, išbando naujus receptus. Yra vaikų, kurie nori gaminti, bet mamos nenoriai įsileidžia juos į virtuvę – ir aš suprantu kodėl (juokiasi).

    Turime ir vaikinų, kuriems įdomios kulinarijos paslaptys. Nėra kažkokių strategijų ar priemonių, kaip pritraukti vaikus į studiją – ateina vaikai, kurie tiesiog mėgsta gaminti ir valgyti, bent jau tie, kurie lanko kulinarijos studiją (juokiasi)

    Beje, nemažai vaikų prisijungė išgirdę savo draugų atsiliepimus ar kvietimus – žinia apie mus sklinda iš lūpų į lūpas.

     

    Kurie užsiėmimai ar receptai sulaukia didžiausio būrelio dalyvių susidomėjimo?

    Kol kas dažniausiai gaminame tik konditerinius gaminius: pyragėlius, mielines bandeles, slyvų, obuolių, šokoladinius pyragus. Jau išbandėme ir picos, kibinų receptus – pavyko puikiai. Planuojame ir šventinių bei tradicinių patiekalų gaminimo užsiėmimus.

    Gaminimo procesas, ingredientų tinkamo kiekio parinkimas (reikia sverti, matuoti) kartais pareikalauja net matematinių žinių! Vaikai stebi, kaip pyragas kepa, jiems įdomu, kokį rezultatą gauna.

    Neseniai turėjome edukacinę išvyką „Kepinių paslaptys“ į „Iki“ kepyklą. Vaikai buvo sužavėti kepinių skoniu, pasirinkimu ir gamybos procesu.

    Kol kas mes dar tik pradedame kurti savo kulinarijos–konditerijos studijos istoriją, nes studija įkurta tik šiais mokslo metais. Norėtume, kad tai būtų sėkmės istorija ir dėl to nuoširdžiai stengiamės.

     

    Kaip Jūsų auklėtiniai reaguoja į naujas pasaulio virtuvių ar skirtingų laikmečių receptų eksperimentus?

    Naujausių pasaulio kulinarijos tendencijų dar kol kas neanalizuojame ir neeksperimentuojame. Bet patikėkit – kartais paprasti tradiciniai kepiniai, kaip pavyzdžiui, varškės apkepas su morkomis ar moliūginės mielinės bandelės, vaikams, niekada negaminusiems, jau yra rimtas eksperimentas!

    Turiu dvi grupes: jaunesniųjų 6–10 metų ir vyresniųjų 10–17 metų ugdytinių. Yra vegetarų, yra griežtų kritikų – skonis ne draugas – ir tai puiku. Diskutuojame, koks skonis kam labiau patinka, ko gaminyje trūksta ar galėtų būti daugiau, kas pavyko, kas ne, ir ieškome priežasčių. Visgi yra planų plėsti ugdytinių akiratį apie pasaulio virtuvių tendencijas.

    Noriu paminėti, jog mūsų tėveliai taip pat įsijungia į mūsų veiklą netiesiogiai ir yra aktyvūs kritikai. Vaikai savo gaminius pasidalina ir neša namo paragauti šeimos nariams. Taip mes tik tobulėjame ir ruošiame mėgstamiausių patiekalų sąrašą. Kai kurie receptai netgi nukeliauja į kitus renginius, nes vaikai dalinasi receptais su savo aplinka, gamina su draugais namuose.

     

    Ar pastebite, kad vaikų susidomėjimas kulinarija dažnai susijęs su kulinarinėmis laidomis ar socialiniais tinklais?

    Manyčiau, kad ne, nes tik vos vienas kitas žino Lietuvos ar pasaulinio garso kulinarus. Tikrai buvo tokių, kurie net nežinojo, kas yra žagarėliai. Stebina, bet dabar žino (juokiasi).

     

    Kas, Jūsų manymu, yra svarbiausia kulinarijoje – technika, kūrybiškumas ar meilė gaminti?

    Be abejonės — meilė maisto kultūrai, gaminimui. Iš to gimsta kūrybiškumas, o kai dažnai gamini, atsiranda ir technika.

    Mes nesiekiame profesionalumo — žinoma, tam tikri techniniai dalykai visgi svarbūs, kad gautume skanų rezultatą.

    Dažniausiai gaminame pagal mano patikrintus receptus, bet visada pasiūlau vaikams pridėti pamatuotos improvizacijos — pasirinkti priedų, pakeisti vieną ingredientą kitu, pasitelkti kūrybiškumą dekoruojant pagamintus gaminius.

     

    Ar galite papasakoti kokią nors linksmą ar netikėtą istoriją iš užsiėmimų studijoje?

    Visai neseniai nutiko taip, kad „kepėme“ keksiukus neįjungtoje orkaitėje! Orkaitės funkciją nustatė, bet temperatūros neįjungė. Stovėjom ir stebėjomės, kaip čia taip ilgai niekas nekyla ir nesikeičia. Tik po kokio pusvalandžio stebėjimo, pravėrus orkaitę, paaiškėjo nesusipratimas. Bet rezultatas buvo geras, nors ir teko laukti ilgiau nei įprastai.

    Būna, klausydami mano nurodymų, vaikai neatpažįsta prietaiso ar įrankio, kuriuo reikia naudotis — tada ieško, suka galvą, kas tai galėtų būti. Būna, neranda ir kokio ingrediento, klausia, kas tai yra — sakau: „Ieškokit.“ Virtuvė tampa paslapčių ir keistų prietaisų kambariu – toks patyriminis ir linksmas mokymasis padeda vaikams greičiau įsiminti ir išmokti.

    Linksma būna, kai vaikai gauna užduotį ir pradeda gaminti – tai tikrai dažnai kreipiasi į mane ir sako: „Man reikia dviejų kiaušinių!“. Tenka ir kišenes parodyti, kad aš jų su savimi nesinešioju – viskas yra sudėta lentynose ir šaldytuve, reikia rasti ir paimti.

    Kadangi siekiame taupyti ir ingredientus, ir laiką, stengiamės išvengti „nesėkmingų“ patiekalų – visada viena ar abiem akimis stebiu, kaip vaikai seka receptūrą ir gaminimo eigą.

    Laukdami, kol iškeps mūsų patiekalas, žaidžiame stalo žaidimus, viktorinas – kuriame linksmą ir draugišką atmosferą. Ir tikrai neabejoju, netikėtų istorijų dar gali nutikti ateityje.

     

    Ar yra kulinarijai negabių?…

    Nėra negabių. Yra darbštesni, atidesni, kruopštesni ir mažiau darbštūs ar kantrūs. Talentą galima išugdyti, gabumus atrasti per praktiką. Jei iš lankančių ugdytinių išaugs pasaulinio lygio ir garso kulinaras – tai bus jo ar jos kruopštaus darbo, atsidavimo ir ilgo kelio kulinarijos link rezultatas. Galbūt kulinarijos–konditerijos studija kažkuriam ugdytiniui ir yra tinkama pradžia.

     

    Kaip apibūdintumėte savo kolektyvą jaunimo centre? Ar bendradarbiavimas su kolegomis Jus motyvuoja?

    KKLJC turi kelis padalinius ir skyrius, tačiau kalbant apie skyriaus „Aušra“, kuriam priklauso kulinarijos–konditerijos studija, kolektyvą – jaučiu pagarbą ir palaikymą. Pradėjus dirbti turėjau nuostabią mentorę Iloną Stančikienę, bet kokiu klausimu galiu visada kreiptis į skyriaus vedėją Liną Maslauskienę – gaunu reikšmingų patarimų.

    Labai nuoširdžiai vertinu KKLJC vadovybės pasitikėjimą ir tikėjimą manimi. Vos tik pradėjau dirbti, Mokytojų dienos proga mane pasveikino su 20 metų pedagoginio stažo sukaktimi. Sveikinimas iš tiesų buvo labai netikėtas.

    Man tik reiktų atsiprašyti skyriaus pastate dirbančių kolegų už sklindančius vanilės, cinamono kvapus iš virtuvės – jie tikrai erzina iki vėlaus vakaro dirbančius be vakarienės mokytojus ir kitus darbuotojus.

    Tai nėra ramus užutekis – kolektyve yra žmonių, kaip ir jūroje, pilna skirtingų bangų, bet tos bangos kažkaip sutelpa toje pačioje jūroje (juokiasi).

    Visa mano profesinė karjera susijusi su pedagogine veikla, ugdymu ir švietimu. Taigi ši veikla su jaunimu man nėra nauja – tik kartos keičiasi, o man tai reiškia būti „ant bangos“.

    Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centre vaikai ieško, kaip prasmingai praleisti laisvalaikį, domisi, kuria, atranda savo talentus – mane tai įkvepia. Pagalba žmogui augti – nėra darbas. Tai bendrystė ir atsidavimas.

    Mano veikla jaunimo centre suteikia laisvę mano saviraiškai, kūrybiškumui ir šiandien aš tuo džiaugiuosi.

    Agnė Benetytė

    Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centras

    Related Posts

    • Laisvės gynėjų dienai skirti renginiai Klaipėdoje

      By Dalia | Comments are Closed

      Laisvės gynėjų dieną kasmet prisimename istorinius įvykius, kurie prieš 33 metus visam pasauliui pademonstravo mūsų šalies siekį ir ryžtą apginti Nepriklausomybę. Sausio 13-osios įvykiai buvo lūžio taškas Lietuvos istorijoje, nulėmęs kelią, kuriuo einame šiandien. LaisvėsSkaityti daugiau

    • Jūros šventės 2023 programa

      By Dalia | Comments are Closed

      LIEPOS 19 D., TREČIADIENIS 12.00 Parodos atidarymas „Dvi M. K. Čiurlionio stichijos: jūra ir kalnai“. Parodos organizatoriai: Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus (Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla, I. Kanto g. 7) 19.00 Lietuvos karšto oroSkaityti daugiau

    • Šį ketvirtadienį – Jūrinės kultūros apdovanojimai „Albatrosas“

      By Dalia | Comments are Closed

      2007 metais įsteigti Klaipėdos miesto jūrinės kultūros apdovanojimai „Albatrosas“ skirti siekiant atkreipti visų dėmesį į jūrinės kultūros srityje dirbančius žmones ir organizacijas, juos pagerbti, taip pat artimiau susipažinti su šia sritimi. „Albatroso“ apdovanojimai – simbolinėSkaityti daugiau

    • Gegužės 13-ąją – Muziejų naktis Klaipėdoje

      By Dalia | Comments are Closed

      Gegužės 13-ąją, šeštadienį, Klaipėdos kultūrinės įstaigos ir muziejai kviečia švęsti Europos muziejų naktį. Daugybė muziejų iš įvairių šalių laukia visų besidominčių žmonijos istorija ir kultūros vertybėmis. Šiai progai Klaipėdos muziejai ir kultūrinės įstaigos savo lankytojusSkaityti daugiau

    • VASARĄ PASITINKANT – PIRMASIS PAPLŪDIMIO AITVARŲ FESTIVALIS „VĖJŲ VĖJAI“

      By Dalia | Comments are Closed

                    Vasaros startą Klaipėda skelbia birželio 3-ąją, kviesdama į pirmąjį paplūdimio aitvarų festivalį „Vėjų vėjai“. Tarptautinei vaikų gynimo dienai skirtas renginys ne tik ragins kelti akis į dangų, mėgautis Klaipėdos pajūriu, bet ir pasiūlysSkaityti daugiau

    • Jūrinės kultūros apdovanojimai „Albatrosas“ gegužės 18 d.

      By Dalia | Comments are Closed

      2007 metais įsteigti Klaipėdos miesto jūrinės kultūros apdovanojimai „Albatrosas“ skirti siekiant atkreipti visų dėmesį į jūrinės kultūros srityje dirbančius žmones ir organizacijas, juos pagerbti, taip pat artimiau susipažinti su šia sritimi. „Albatroso“ apdovanojimai – simbolinėSkaityti daugiau

    • Prasideda tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia Magica“

      By Dalia | Comments are Closed

      Į tarptautinį lėlių teatro festivalį „Materia Magica“ – tik spektaklių žiūrėti? Nemanau Gegužės 2–7 d. Klaipėdoje vyks tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia Magica“. Šiemet festivalio programoje bus pristatyta 13 spektaklių iš Lietuvos, Belgijos, Vokietijos, Ispanijos,Skaityti daugiau

    • „Materia Magica“ kosmosai: lėlių teatras suaugusiesiems? Būna ir taip

      By Dalia | Comments are Closed

      Jau gegužės 2–7 d. Klaipėdoje vyks tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia Magica“. Tarptautinis lėlių teatro festivalis, organizuojamas nuo 1997 m. ir anksčiau vadinęsis „Karakumų Asilėlio“ vardu, per šiuos beveik tris dešimtmečius Klaipėdos miesto gyventojams irSkaityti daugiau

    • Klaipėdos miesto savivaldybė kviečia teikti kandidatūras į Kultūros ir meno tarybą

      By Dalia | Comments are Closed

      Klaipėdos m. savivaldybės administracijos Kultūros skyrius inicijuoja naujos Kultūros ir meno tarybos sudarymą ir kviečia teikti kandidatūras tapti Kultūros ir meno tarybos nariais. Kultūros ir meno tarybos tikslas – bendradarbiaujant su Savivaldybės taryba ir SavivaldybėsSkaityti daugiau

    • Kviečia siūlyti pretendentus Klaipėdos kultūros magistro vardui gauti

      By Dalia | Comments are Closed

      Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyrius kviečia Klaipėdos kultūros organizacijas bei fizinius asmenis siūlyti pretendentus Klaipėdos kultūros magistro vardui gauti. Klaipėdos kultūros magistras – išskirtinis Klaipėdos miesto savivaldybės įsteigtas apdovanojimas teikiamas už nuopelnus miesto kultūrai menininkamsSkaityti daugiau

    • KVIEČIAME SIŪLYTI PRETENDENTUS KULTŪROS MAGISTRO VARDUI GAUTI

      By Živilė Putnienė | Comments are Closed

      Kviečiame Klaipėdos kultūros organizacijas bei fizinius asmenis siūlyti pretendentus Klaipėdos kultūros magistro vardui gauti. Klaipėdos kultūros magistro vardas suteikiamas Klaipėdos miesto menininkams ar kitiems kultūros darbuotojams už išskirtinius nuopelnus miesto kultūrai. Siūlant pretendentą, prašome atsiųsti:Skaityti daugiau

    • Antonio Vivaldi „Gloria“ / festivalis „Salve Musica“

      By Dalia | Comments are Closed

      renginiai Klaipėdoje Festivalis „Salve Musica“ Gruodžio 10 d., trečiadienis, 18.30 val.   Antonio Vivaldi „Gloria“ Programa skirta vaikams ir jaunimui Klaipėdos kamerinis orkestras Meno vadovas Mindaugas Bačkus Berniukų choras „Gintarėlis“ Meno vadovas Tomas Ambrozaitis  Skaityti daugiau

    • Sauliaus Bertulio kūrybos darbų paroda „Persipynimai“

      By Dalia | Comments are Closed

      renginiai Klaipėdoje Gruodžio 12 d. (penktadienį)  18 val.  KADS Baroti galerijoje (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda)  atidaroma  Sauliaus Bertulio  kūrybos darbų paroda „Persipynimai“. „Oras, žemė, medis, vanduo, viskas, kas aplink tave sukasi , suteikia kūrybiniamsSkaityti daugiau

    • Galerijoje „Lyceum“ vyks kalėdinė meno mugė

      By Dalia | Comments are Closed

      renginiai Klaipėdoje Jau tradicija tampanti „Kalėdinė meno mugė’25” sugrįžta į galeriją „LYCEUM”! Gruodžio 13 dieną (šeštadienį), 12-18 val., Klaipėdos profesionalaus meno galerija „LYCEUM” taps kalėdiniu meno ir menininkų lopšiu! Mugės metu savo kūrybą pristatys įvairiųSkaityti daugiau

    • KALĖDŲ ŠAUKLYS

      By Dalia | Comments are Closed

      „Gyvybė – trapi kaip kalėdinis žaisliukas, tad būkime stiprūs, neleiskime tokiam nykiam ir apgailėtinam padarui tas gyvybės dovanas atimti, – sako Aida Raimonda Pečeliūnienė, pristatydama naują dirbtinio porceliano kompoziciją „Keliaujantis per Lietuvą Kalėdų šauklys“. – SukūriauSkaityti daugiau

    • Vytauto Viržbicko instaliacija apie žmogaus vidines ribas

      By Dalia | Comments are Closed

      Baigiamasis „Migruojančio muziejaus“ pasakojimas Pamario galerijoje: Vytauto Viržbicko instaliacija apie žmogaus vidines ribas Gruodžio 13 d. Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus (LNDM) Pamario galerijoje (L. Rėzos g. 3, Juodkrantė, Neringa) pristatoma Vytauto Viržbicko instaliacija „Viduje“. Baigiamajame,Skaityti daugiau

    ToliauAtgal




    Klaipėdos Uostas © 2024

    Naujienlaiškio prenumerata

    Palaukite...

    Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

    Sekite mus



    LOGOTIPAS ATSISIUNTIMUI
    Privatumo politika
    • Renginiai Klaipėdoje
    • SIMONO DACHO METAI
    • Kontaktai
    Kultūros uostas