Rugsėjo 17 d. 10 val. Klaipėdos etnokultūros centro Facebook paskyroje @etnocentras.lt vyks filmo „Kirbis“ iš ciklo „Ką mes bevalgėm? Klaipėdos krašto tradiciniai valgiai“ premjera. Pusvalandžio trukmės filmas išmokys pasigaminti klaipėdietišką desertą iš moliūgo. Svečiuosimės pas Kisinių kaimo senbuvį Helmutą Lotužį, kuris parodys, kaip šis gardėsis gimsta lietuvininkų virtuvėje. Klausysimės nuoširdaus pasakojimo, nuspalvinto vietinės tarmės žodžiais ‒ apie omamą, mamą, Pozingių Marikę, kuri ir vestuvėms, ir laidotuvėms kaimynams pagelbėt prišokdavo. Kartu ieškosime atsakymų į klausimus kuo buvo ypatinga lietuvininkų mityba? Be kokių patiekalų neįsivaizduojamos jų šventės ir šventadieniai? Kas yra menturukai ir ką laikė kūliniame puode? Kodėl omamą vis traukė į gentį? Filmą puošia rudeniniai Minijos slėnių vaizdai ir lietuvininkų dainos. Režisierė ir scenarijaus autorė Dalia Kiseliūnaitė, operatorius Nerijus Jankauskas, montuotojas Dalius Sakavičius.
Filmo nuoroda YouTube kanale: https://www.youtube.com/watch?v=T5GZryXb1NM&t=3s
Taip pat siūlome pamatyti, kaip šio ciklo sumanymą ir giluminę idėją plačiau pristato filmų režisierė bei scenarijų autorė – Dalia Kiseliūnaitė, žr. https://bit.ly/3upaRXk
Primename, jog anksčiau rodėme pastarojo ciklo filmus „Varškės pyragas“, kurį galima peržiūrėti čia: https://bit.ly/3wVPrTh, „Paštetas“ – https://bit.ly/3Cx43LC ir „Zemgurkiai“ – https://bit.ly/2WYVEjT.